ΝΕΑ

ΚΡΕΑΣ: ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΗ ΑΞΙΑ ΚΑΙ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΓΙΑ ΣΩΣΤΗ ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ

Το κρέας είναι μια πηγή ολοκληρωμένης πρωτεΐνης και ωφέλιμων θρεπτικών συστατικών. Αναλόγως το είδος του, μπορεί να καταναλωθεί μαγειρεμένο, ημιψημένο ή ακόμη και ωμό, αν κάποιος το επιθυμεί και αν ασφαλώς το επιτρέπει το είδος του κρέατος. Στη μαγειρεμένη του εκδοχή, ωστόσο, είναι πιο εύκολο για τον ανθρώπινο οργανισμό να χωνέψει και να απορροφήσει τα θρεπτικά συστατικά αυτής της πρώτης ύλης.

ΤΥΠΟΙ ΚΡΕΑΤΟΣ

Ο άνθρωπος μπορεί να καταναλώσει διάφορα είδη κρέατος, όμως τα πιο δημοφιλή που εμπίπτουν στις γνωστές κατηγορίες, είναι:

  • Το κόκκινο κρέας: Το κόκκινο κρέας προέρχεται από ζώα, όπως το μοσχάρι, το χοιρινό, το αρνί, το κατσίκι και το πρόβατο. Είναι πλούσιο σε πρωτεΐνη, σίδηρο, ψευδάργυρο και βιταμίνες Β.
  • Το λευκό κρέας: Το λευκό κρέας προέρχεται από ζώα, όπως το κοτόπουλο, η γαλοπούλα, το κουνέλι και το ψάρι. Το λευκό κρέας είναι χαμηλότερο σε λιπαρά και χοληστερόλη σε σχέση με το κόκκινο κρέας, αλλά είναι εξίσου πλούσιο σε πρωτεΐνη.
  • Το επεξεργασμένο κρέας: Το επεξεργασμένο κρέας είναι το κρέας που έχει υποστεί μια διαδικασία συντήρησης, όπως το κάπνισμα, η ωρίμανση ή η προσθήκη αλατιού. Θεωρείται γενικά λιγότερο θρεπτικό από το φρέσκο κρέας.
ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΗ ΑΞΙΑ ΤΟΥ ΚΡΕΑΤΟΣ

Το κρέας είναι μια ολοκληρωμένη πηγή πρωτεΐνης, πράγμα το οποίο σημαίνει ότι περιέχει όλα τα απαραίτητα αμινοξέα (τα οποία το ανθρώπινο σώμα δεν μπορεί να τα συνθέσει από μόνο του). Οι πρωτεΐνες είναι απαραίτητες για την υγεία των μυών, των οστών, των οργάνων, καθώς και για την κυκλοφορία του αίματος, την ανάπτυξη και την επισκευή των ιστών, την παραγωγή ενζύμων και ορμονών, την κυτταρική ανανέωση και την ενίσχυση του ανοσοποιητικού.

Τα κρέας είναι επίσης πλούσια πηγή ωφέλιμων θρεπτικών συστατικών, όπως ο σίδηρος, ο ψευδάργυρος, η βιταμίνη Β12 και άλλα θρεπτικά συστατικά. Ο σίδηρος είναι απαραίτητος για τη μεταφορά του οξυγόνου στο αίμα και για τη διατήρηση κανονικών επιπέδων ενέργειας. Ο ψευδάργυρος είναι απαραίτητος για την δημιουργία DNA, την κυτταρική ανάπτυξη, την επισκευή των ιστών, τη διατήρηση της ομοιόστασης και την ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος. Η βιταμίνη Β12 είναι απαραίτητη για τη δημιουργία των ερυθρών αιμοσφαιρίων και για τη λειτουργία του νευρικού συστήματος.

ΣΥΣΤΑΣΗ

Το κρέας είναι μεν πλούσια πηγή θρεπτικών συστατικών, αλλά είναι σημαντικό να το καταναλώνετε με μέτρο, και πάντα στο πλαίσιο μιας ισορροπημένης διατροφής. Είναι επίσης σημαντικό να επιλέγετε άπαχο κρέας και να το μαγειρεύετε με υγιεινό τρόπο.

ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΓΙΑ ΥΓΙΕΙΝΟ ΜΑΓΕΙΡΕΜΑ ΚΡΕΑΤΟΣ ΚΑΙ ΣΩΣΤΗ ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ
  • Προτιμήστε το άπαχο κρέας.
  • Μαγειρέψτε το κρέας με όσο γίνεται πιο υγιεινό τρόπο, όπως ψήσιμο στο φούρνο, ψητό στη σχάρα ή βραστό.
  • Ισορροπήστε το πιάτο σας, συνδυάζοντας διαφορετικές ομάδες τροφίμων (φρούτα, λαχανικά, όσπρια, σιτηρά).
  • Προσαρμόστε την πρόσληψη κρέατος στις ατομικές σας ανάγκες, ανάλογα με την ηλικία, το φύλο, το επίπεδο δραστηριότητας και τυχόν συγκεκριμένες διατροφικές απαιτήσεις ή περιορισμούς που μπορεί να έχετε.
  • Στην κατανάλωση του κόκκινου κρέατος, περιοριστείτε σε περίπου τρεις μερίδες την εβδομάδα. (Τρεις μερίδες ισοδυναμούν με περίπου 350–500 γρ. μαγειρεμένο βάρος.)
  • Στην κατανάλωση πουλερικών, προτιμήστε τα άπαχα μέρη και περιοριστείτε σε ένα έως δύο γεύματα την εβδομάδα, αφαιρώντας το δέρμα πριν το μαγείρεμα.
  • Καταναλώστε πολύ λίγο, είτε καθόλου, επεξεργασμένο κρέας.
  • Μην προσθέτετε πολύ λάδι στο κρέας.
  • Αφαιρέστε το περιττό λίπος από το κρέας πριν το φάτε.

Με λίγη προσοχή, μπορείτε να απολαύσετε το κρέας ως μέρος μιας ισορροπημένης και υγιεινής διατροφής.