ΝΕΑ

Βιολογικά προϊόντα στην ΕΕ

Η διείσδυση των βιολογικών προϊόντων στην αγορά της ΕΕ – Ποιες χώρες έχουν μεγαλύτερο μερίδιο, ποιες υστερούν και ποιο είναι εκείνο το προϊόν που κυριαρχεί σε ζήτηση!

Η βιολογική καλλιέργεια αποτελεί ταχέως αναπτυσσόμενο τομέα της γεωργίας της ΕΕ, ως άμεσο αποτέλεσμα του αυξανόμενου ενδιαφέροντος των καταναλωτών για βιολογικά προϊόντα.

ΤΙ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΟΜΩΣ ΒΙΟΛΟΓΙΚΗ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ;

Η βιολογική καλλιέργεια προϋποθέτει την παραγωγή γεωργικών προϊόντων με τρόπο πιο οικολογικό και πιο φιλοζωικό τρόπο, ώστε να διασφαλίζεται:

  • υπεύθυνη χρήση της ενέργειας και των φυσικών πόρων
  • διατήρηση της βιοποικιλότητας
  • διατήρηση των περιφερειακών οικολογικών ισορροπιών
  • βελτίωση της γονιμότητας του εδάφους
  • διατήρηση της ποιότητας του νερού
  • διασφάλιση καλών συνθηκών διαβίωσης των παραγωγικών ζώων

ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ Η ΘΕΣΗ ΤΗΣ ΕΕ ΣΤΗΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ ΟΡΓΑΝΙΚΩΝ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ

Το 2017, η παγκόσμια αγορά βιολογικών τροφίμων και ποτών έφτασε τα 92 δισεκατομμύρια ευρώ. Οι ΗΠΑ αντιπροσωπεύουν το 47 % της παγκόσμιας αγοράς, ακολουθούμενες από την ΕΕ, με το 37 % (34,3 δισεκατομμύρια ευρώ). Τα τελευταία δέκα χρόνια, η αγορά της ΕΕ διπλασίασε το μέγεθός της και συνεχίζει να αυξάνεται με σημαντικό ρυθμό (11 % το 2017 σε σύγκριση με το 2016), υποδεικνύοντας ότι δεν έχει φτάσει ακόμη στο στάδιο της ωριμότητάς της.

ΧΩΡΕΣ ΤΗΣ ΕΕ ΣΥΝΙΣΤΟΥΝ ΤΙΣ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΕΣ ΑΓΟΡΕΣ ΒΙΟΛΟΓΙΚΩΝ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ

Η διείσδυση των βιολογικών προϊόντων διατροφής ποικίλλει σημαντικά μεταξύ των χωρών. Οι μεγαλύτερες αγορές βιολογικών προϊόντων της ΕΕ είναι η Γερμανία, με 10 δισεκατομμύρια ευρώ (5,1 % στις συνολικές λιανικές πωλήσεις) και η Γαλλία, με 7,9 δισεκατομμύρια ευρώ (4,4 %). Η γαλλική αγορά λιανικής βιολογικών προϊόντων είναι ένα καλό παράδειγμα μιας χώρας όπου τα βιολογικά προϊόντα έχουν ξεπεράσει το στάδιο εισαγωγής τους, έχοντας πλέον καθιερωθεί σε ζήτηση! Με τους καταναλωτές να έχουν ευαισθητοποιηθεί περισσότερο για το περιβάλλον, οι πωλήσεις βιολογικών προϊόντων αυξάνονται σημαντικά (18 % το 2017).

ΧΩΡΕΣ  ΤΗΣ ΕΕ ΠΟΥ ΑΥΞΑΝΟΥΝ ΤΗΝ ΑΓΟΡΑ ΒΙΟΛΟΓΙΚΩΝ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ

Παρά τα ήδη υψηλά μερίδια, η ενσωμάτωση βιολογικών προϊόντων σε Δανία και Σουηδία συνεχίζεται, με αντίστοιχη αύξηση 15 % και 9 % το 2017, σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος. Η Δανία, με 13,3 %, είναι η χώρα με τη μεγαλύτερη ενσωμάτωση βιολογικών προϊόντων παγκοσμίως.

Τα τελευταία χρόνια, οι καταναλωτές σε Δανία και Σουηδία έχουν δείξει μεγάλη δέσμευση για τρόφιμα υψηλού επιπέδου, καθώς και αυξανόμενο ενδιαφέρον για να γνωρίσουν τις μεθόδους παραγωγής και την προέλευση αυτού που τρώνε.

Παρομοίως, το 2017, η Αυστρία συνέχισε την ανάπτυξή της στην αγορά βιολογικών προϊόντων, κατά 12 %, για να φτάσει το 8,6 % των λιανικών πωλήσεων.

ΧΩΡΕΣ ΤΗΣ ΕΕ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΤΗ ΧΑΜΗΛΟΤΕΡΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΤΗΝ ΑΓΟΡΑ ΒΙΟΛΟΓΙΚΩΝ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ

Χαμηλότερη ενσωμάτωση βιολογικών προϊόντων παρατηρείται σε πολλές άλλες χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Ισπανίας (2,8 %) και της Ιταλίας (3,2 %). Οι χώρες της Ανατολικής Ευρώπης και της Βαλτικής παρουσιάζουν επίσης απορρόφηση βιολογικών προϊόντων κάτω από το μέσο όρο, με 0,9 % στην Τσεχία, 2,6 % στην Εσθονία, 1,5 % στη Λετονία και 1 % στη Λιθουανία.

Σε αυτές τις χώρες, τα βιολογικά προϊόντα είναι ακόμα σε πρώιμο στάδιο ανάπτυξης και η ζήτηση δεν έχει ακόμη εμφανιστεί πλήρως. Ωστόσο, η ανάπτυξη του τομέα είναι ελαφρώς άνω του μέσου όρου στην Ισπανία και την Ιταλία, σε αντίστοιχα 16 % και 8 % το 2017, γεγονός που αποτελεί ένδειξη ότι η βιολογική κατανάλωση επιταχύνεται.

Αυτή η αυξανόμενη ζήτηση για βιολογικά προϊόντα αντικατοπτρίζεται επίσης καλά στις ετήσιες κατά κεφαλή δαπάνες, οι οποίες ήταν κατά μέσο όρο 67 ευρώ το 2017, έναντι 29 ευρώ το 2007.

ΠΟΙΟ ΠΡΟΪΟΝ ΚΥΡΙΑΡΧΕΙ ΣΤΙΣ ΛΙΑΝΙΚΕΣ ΠΩΛΗΣΕΙΣ ΒΙΟΛΟΓΙΚΩΝ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ ΣΤΗΝ ΕΕ;

Τα βιολογικά αυγά κυριαρχούν στις λιανικές πωλήσεις βιολογικών προϊόντων

Τα μερίδια αγοράς συγκεκριμένων βιολογικών προϊόντων διατροφής παρέχουν χρήσιμες πληροφορίες για την λεπτομερέστερη εκτίμηση των τάσεων κατανάλωσης. Και πάλι, διαφορετικές προτιμήσεις αναδύονται σε διαφορετικές χώρες.

Τα αυγά έχουν το υψηλότερο μερίδιο λιανικής αγοράς σε βιολογικά προϊόντα εντός της ΕΕ, με εξαιρετικά υψηλή διείσδυση σε ορισμένες χώρες: 33 % στη Δανία, 30 % στη Γαλλία, 22 % στην Αυστρία και 21 % στη Γερμανία. Ο ρυθμός ανάπτυξης παραμένει υψηλός.

ΠΟΙΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ ΜΕΝΟΥΝ ΠΙΣΩ ΩΣ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΕΝΣΩΜΑΤΩΣΗ ΤΟΥΣ ΣΤΗΝ ΑΓΟΡΑ ΤΩΝ ΒΙΟΛΟΓΙΚΩΝ;

Από την άλλη πλευρά, το βιολογικό δεν φαίνεται να απογειώνεται τόσο γρήγορα σε άλλα προϊόντα διατροφής, όπως ποτά (εξαιρείται το κρασί) και κρέας. Ωστόσο, όσον αφορά το βιολογικό κρέας, παρά το σχετικά χαμηλό μερίδιο αγοράς στις περισσότερες χώρες της ΕΕ, οι λιανικές πωλήσεις δείχνουν υψηλή ανάπτυξη, έως 12 % στην Ιταλία και 13 % στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Τα ποσοστά διείσδυσης είναι επίσης ιδιαίτερα χαμηλά (1 % ή λιγότερο) σε μια σειρά επεξεργασμένων τροφίμων, όπως αλμυρά σνακ, γλυκά μπισκότα και γλυκά, κατεψυγμένα τρόφιμα, σάλτσες και έτοιμα γεύματα.

Πηγή