ΝΕΑ

Συντήρηση και διατήρηση κοτόπουλου

ΠΟΣΟ ΔΙΑΣΤΗΜΑ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΔΙΑΤΗΡΗΣΩ ΤΟ ΚΟΤΟΠΟΥΛΟ ΩΣ ΝΩΠΟ Ή ΜΑΓΕΙΡΕΜΕΝΟ, ΣΤΟ ΨΥΓΕΙΟ ΚΑΙ ΤΗΝ ΚΑΤΑΨΥΞΗ;

Η συντήρηση των τροφίμων, και ειδικά του κρέατος, είναι κάτι που μας απασχολεί στην καθημερινότητά μας. Θέλουμε το κρέας που καταναλώνουμε να είναι θρεπτικό, φρέσκο και ασφαλές για την υγεία μας.

Ιδανικά, θα έπρεπε να πηγαίνουμε στο κρεοπωλείο ή στο super market κάθε φορά που θέλουμε να μαγειρέψουμε κρέας, να αγοράζουμε το προϊόν όσο πιο φρέσκο γίνεται, στην ποσότητα που χρειαζόμαστε, και να το μαγειρεύουμε την ίδια μέρα. Όμως κάτι τέτοιο δεν είναι πάντα εφικτό, λόγω περιορισμένου χρόνου.

Κατά συνέπεια, οι περισσότεροι ψωνίζουμε τρόφιμα που θα μας φτάσουν για μεγάλο χρονικό διάστημα (1 – 2 εβδομάδες συνήθως), κι έτσι υπάρχει η ανάγκη να τα συντηρούμε στο ψυγείο ή την κατάψυξή μας.

Τα κρέατα είναι τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες και υγρασία. Αυτό σημαίνει πως αποτελούν ιδανικό περιβάλλον για την ανάπτυξη μικροοργανισμών, τα οποία ενδέχεται να τα αλλοιώσουν, και να τα καταστήσουν μη βρώσιμα αλλά και μη ασφαλή για κατανάλωση. Γι’ αυτό είναι σημαντικό να γνωρίζουμε τους χρόνους και τις μεθόδους συντήρησης και κατάψυξης κάθε κρέατος, ώστε να το φάμε με ασφάλεια.

Στο άρθρο αυτό θα αναφερθούμε στη συντήρηση των πουλερικών ως νωπών ή μαγειρεμένων, στο ψυγείο και την κατάψυξη.

ΠΟΥΛΕΡΙΚΑ ΚΑΙ ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ ΣΕ ΨΥΓΕΙΟ ΚΑΙ ΚΑΤΑΨΥΞΗ

Τα πουλερικά είναι από τα πιο ευπαθή κρέατα, και καλό είναι να τα μαγειρεύουμε είτε την ίδια ημέρα της προμήθειάς τους είτε την επομένη.

ΝΩΠΟ Ή ΜΑΓΕΙΡΕΜΕΝΟ ΚΟΤΟΠΟΥΛΟ ΣΤΗΝ ΨΥΞ

ΠΟΣΕΣ ΜΕΡΕΣ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΣΥΝΤΗΡΗΣΩ ΤΟ ΝΩΠΟ ΚΟΤΟΠΟΥΛΟ ΣΤΟ ΨΥΓΕΙΟ;

ΝΩΠΟ ΚΟΤΟΠΟΥΛΟ ΣΤΟ ΨΥΓΕΙΟ

Στο ψυγείο (και σε θερμοκρασία 0 – 4 °C) τα νωπά πουλερικά μπορούν να διατηρηθούν για 1 – 2 μέρες, εκτός αν έχουν ημερομηνία λήξης που αναγράφει ως ημερομηνία λήξης την ημέρα που το αγοράζετε.

ΠΟΣΕΣ ΜΕΡΕΣ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΣΥΝΤΗΡΗΣΩ ΤΟ ΜΑΓΕΙΡΕΜΕΝΟ ΚΟΤΟΠΟΥΛΟ ΣΤΟ ΨΥΓΕΙΟ;

ΜΑΓΕΙΡΕΜΕΝΟ ΚΟΤΟΠΟΥΛΟ ΣΤΟ ΨΥΓΕΙΟ

Αν τώρα έχουμε μαγειρέψει κάποιο πουλερικό, μάς έχει περισσέψει, και θέλουμε να το φάμε αργότερα, μπορούμε να το κρατήσουμε στο ψυγείο (και σε θερμοκρασία 0 – 4 °C)  για 3-4 μέρες.

ΝΩΠΟ Ή ΜΑΓΕΙΡΕΜΕΝΟ ΚΟΤΟΠΟΥΛΟ ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΨΥΞΗ

Διευκρινίζοντας ότι η διατήρηση ενός κρέατος στην κατάψυξη εννοείται ως οπωσδήποτε συνεχόμενη (χωρίς δηλαδή να διακοπεί για κανέναν λόγο, όπως μπορεί να είναι η διακοπή ρεύματος ή το να το βγάλουμε από την κατάψυξη και να το ξαναβάλουμε μετά από λίγη ώρα), τότε:

ΠΟΣΕΣ ΜΕΡΕΣ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΣΥΝΤΗΡΗΣΩ ΤΟ ΝΩΠΟ ΚΟΤΟΠΟΥΛΟ ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΨΥΞΗ;

ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΚΑΤΑΨΥΞΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΝΩΠΟ ΚΟΤΟΠΟΥΛΟ

  • Ένα ολόκληρο νωπό κοτόπουλο μπορεί να διατηρηθεί στην κατάψυξη έως 12 μήνες
  • Τα μέρη του νωπού κοτόπουλου μπορούν να διατηρηθούν στην κατάψυξη έως 9 μήνες
  • Νωπά εντόσθια κοτόπουλου και κιμάς από κοτόπουλο, μπορούν να διατηρηθούν στην κατάψυξη 3-4 μήνες

ΠΟΣΕΣ ΜΕΡΕΣ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΣΥΝΤΗΡΗΣΩ ΤΟ ΜΑΓΕΙΡΕΜΕΝΟ ΚΟΤΟΠΟΥΛΟ ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΨΥΞΗ;

ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΚΑΤΑΨΥΞΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΜΑΓΕΙΡΕΜΕΝΟ ΚΟΤΟΠΟΥΛΟ

  • Το μαγειρεμένο κοτόπουλο μπορεί να διατηρηθεί στην κατάψυξη έως 4 μήνες
  • Κοτόπουλο κατσαρόλας ή κομμάτια κοτόπουλου καλυμμένα με ζωμό ή σάλτσα, μπορούν α διατηρηθούν στην κατάψυξη έως 6 μήνες
  • Κοτομπουκιές ή μπιφτέκια κοτόπουλου, μπορούν να διατηρηθούν στην κατάψυξη από 1 έως 3 μήνες

Πηγή πληροφοριών από το USDA