31.12.2024
Εορταστικό Χοιρινό με Μέλι, Μουστάρδα και Πορτοκάλι
Ένα από το πιο κλασικά εορταστικά πιάτα στη χώρα μας για Χριστούγεννα και πρωτοχρονιά, είναι το χοιρινό! Αγαπημένο κρέας για μικρούς και μεγάλους, νόστιμο, ζουμερό και εύκολο στη διαχείριση. Βάλτε το στο εορταστικό σας τραπέζι με την παρακάτω συνταγή:
Εορταστικό Χοιρινό με Μέλι, Μουστάρδα και Πορτοκάλι
Αυτό το πιάτο συνδυάζει τη γλυκιά γεύση του μελιού με την αρωματική οξύτητα του πορτοκαλιού, δημιουργώντας έναν απόλυτα γιορτινό συνδυασμό.
Υλικά (για 6 άτομα)
- 1,5 κιλό χοιρινό φιλέτο ή χοιρινή σπάλα
- 2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
- 2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
- 3 κουταλιές της σούπας μουστάρδα Dijon
- 3 κουταλιές της σούπας μέλι
- Χυμός και ξύσμα από 2 πορτοκάλια
- 1 κουταλιά της σούπας φρέσκο θυμάρι ή 1 κουταλάκι αποξηραμένο
- 1 φλιτζάνι λευκό κρασί ή ζωμός κοτόπουλου
- Αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Για συνοδευτικά
- Πατάτες baby ψητές με δεντρολίβανο
- Ψητά λαχανικά (καρότα, πράσινα φασολάκια, μπρόκολο)
Εκτέλεση
- Προετοιμασία του χοιρινού
- Προθερμάνετε τον φούρνο στους 180°C.
- Αλατοπιπερώστε το χοιρινό καλά και σοτάρετε το σε μια κατσαρόλα με το ελαιόλαδο, μέχρι να πάρει χρυσαφένιο χρώμα από όλες τις πλευρές.
- Ετοιμάστε τη μαρινάδα
- Σε ένα μπολ, ανακατέψτε τη μουστάρδα, το μέλι, το χυμό και το ξύσμα πορτοκαλιού, το σκόρδο και το θυμάρι.
- Ψήσιμο
- Τοποθετήστε το χοιρινό σε ένα ταψί. Περιχύστε τη μαρινάδα πάνω από το κρέας και προσθέστε το κρασί ή τον ζωμό.
- Καλύψτε το ταψί με αλουμινόχαρτο και ψήστε για 1 ώρα.
- Γλάσο και τελικό ψήσιμο
- Αφαιρέστε το αλουμινόχαρτο και περιχύστε το κρέας με τους χυμούς του ταψιού. Συνεχίστε το ψήσιμο για άλλα 20-30 λεπτά, μέχρι να καραμελώσει η επικάλυψη και να φτάσει η εσωτερική θερμοκρασία στους 70°C.
- Σερβίρισμα
- Αφήστε το κρέας να ξεκουραστεί για 10 λεπτά πριν το κόψετε σε φέτες.
- Συνοδέψτε με τις ψητές πατάτες και τα λαχανικά.