ΝΕΑ

Προοπτική γεωργικού τομέα 2020-30

ΠΡΟΟΠΤΙΚΗ ΤΟΥ ΓΕΩΡΓΙΚΟΥ ΤΟΜΕΑ ΤΗΣ ΕΕ ΓΙΑ ΤΗ ΔΕΚΑΕΤΙΑ 2020-30 : ΣΤΟΧΟΙ ΒΙΩΣΙΜΟΤΗΤΑΣ ΚΑΙ ΑΕΙΦΟΡΟΥ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΠΟΥ ΕΠΗΡΕΑΖΟΥΝ ΤΟ ΚΡΕΑΣ ΚΑΙ ΤΑ ΓΑΛΑΚΤΟΚΟΜΙΚΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ ΚΑΤΑ ΜΗΚΟΣ ΤΗΣ ΕΦΟΔΙΑΣΤΙΚΗΣ ΑΛΥΣΙΔΑΣ

Οι στόχοι της βιωσιμότητας και οι μεταβαλλόμενες απαιτήσεις των καταναλωτών, αναμένεται να επηρεάσουν τις αγορές κρέατος και γαλακτοκομικών προϊόντων της ΕΕ την επόμενη δεκαετία. Η παραγωγή γάλακτος αναμένεται να αυξηθεί μέτρια και η ζήτηση για πουλερικά προβλέπεται να αυξηθεί.

Ακολουθούν κάποιες μόνο από αυτές τις προβλέψεις για τις αγορές γάλακτος και κρέατος από την Έκθεση της Ε.Ε. για την προοπτική του γεωργικού τομέα για τη δεκαετία που διανύουμε  (2020-30), που δημοσιεύθηκε στις 16 Δεκεμβρίου 2020 από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

ΓΑΛΑ ΚΑΙ ΓΑΛΑΚΤΟΚΟΜΙΚΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ

Η παραγωγή γάλακτος στην ΕΕ αναμένεται να αυξηθεί με μέτριο ρυθμό 0,6% ετησίως μεταξύ 2020 και 2030 – με βραδύτερο, δηλαδή, ρυθμό σε σύγκριση με το παρελθόν.

Η παραγωγή αναμένεται να προσαρμοστεί στους στόχους αειφόρου ανάπτυξης, με μεγαλύτερη διάρκεια ζωής των ζώων, αύξηση της δέσμευσης άνθρακα και αποτελεσματικότερη διαχείριση κοπριάς, με στόχο τη μείωση των εκπομπών αερίων θερμοκηπίου ανά κιλό γάλακτος που θα παράγεται έως το 2030. Οι αλλαγές στις απαιτήσεις των καταναλωτών θα πρέπει επίσης να παράσχουν ευκαιρίες για γαλακτοκομικά προϊόντα που θα παράγονται σε μη συμβατικά συστήματα παραγωγής, όπως βοσκοτόπια, και θα σιτίζονται με οργανικές τροφές, χωρίς δηλαδή γενετικά τροποποιημένα τρόφιμα (ΓΤΟ).

Η ΕΕ αναμένεται να παραμείνει ο μεγαλύτερος εξαγωγέας γαλακτοκομικών προϊόντων στον κόσμο, καθώς η αύξηση του πληθυσμού και του εισοδήματος θα μπορούσε να αυξήσει την παγκόσμια ζήτηση για γαλακτοκομικά προϊόντα, παρά την αυξανόμενη αυτάρκεια παγκοσμίως.

Η μεταποίηση τυριών αναμένεται να ωφεληθεί περισσότερο από το επιπλέον γάλα που παράγεται, λόγω της εγχώριας και της παγκόσμιας ζήτησης: η ΕΕ αναμένεται να αντιπροσωπεύει το 49% των παγκόσμιων εξαγωγών τυριών το 2030. Μετά από ιστορικά υψηλές τιμές βουτύρου το 2017-2018, η αγορά βουτύρου της ΕΕ πρόκειται να σταθεροποιηθεί μεταξύ 2020 και 2030, υποστηριζόμενη από την αύξηση των λιανικών πωλήσεων στην ΕΕ και τη σταθερή ζήτηση εξαγωγών.

Η κατά κεφαλή κατανάλωση γιαουρτιού και κρέμας αναμένεται να παραμείνει σταθερή, η πρώτη αντιμετωπίζει αυξανόμενο ανταγωνισμό από εναλλακτικά γαλακτοκομικά προϊόντα που κερδίζουν δημοτικότητα (π.χ. skyr), ενώ η κατανάλωση υγρού γάλακτος προβλέπεται να μειωθεί με βραδύτερο ρυθμό από ό, τι τα τελευταία δέκα χρόνια (- 0,7%), χάρη στην τμηματοποίηση των συστημάτων παραγωγής.

ΚΡΕΑΣ

Οι ανησυχίες για τη βιωσιμότητα αναμένεται να καθορίσουν τις αγορές κρέατος της ΕΕ κατά την επόμενη δεκαετία, ωθώντας τη χαμηλότερη κατά κεφαλή κατανάλωση, αποτελεσματικότερα συστήματα παραγωγής με λιγότερα ζώα και μειωμένες εξαγωγές ζώντων ζώων. Συνολικά, η κατανάλωση κρέατος στην ΕΕ αναμένεται να μειωθεί κατά 1,1 κιλά, φτάνοντας τα 67,6 κιλά έως το 2030.

Μετά τη μείωση των βοοειδών κοπαδιών στην ΕΕ, η παραγωγή βόειου κρέατος αναμένεται να έχει φθίνουσα πορεία. Στην ΕΕ, η κατανάλωση βόειου κρέατος προβλέπεται να μειωθεί κατά 0,9 κιλά κατά κεφαλήν, ενώ οι μέτριες προοπτικές εξαγωγής σε εξειδικευμένες αγορές ενδέχεται να προσφέρουν κάποιες ευκαιρίες.

Η παραγωγή χοίρειου κρέατος στην ΕΕ προβλέπεται να μειωθεί κατά 1 εκατομμύριο τόνους (-4,6%) μεταξύ 2020 και 2030. Ο αντίκτυπος της αφρικανικής πανώλης των χοίρων στην Ασία, στις αγορές κρέατος της ΕΕ θα μετριαστεί αργά, και έως το 2030 η μεγάλη εκροή χοίρειου κρέατος στην Κίνα αναμένεται να μειωθεί. Ωστόσο, η ΕΕ θα παραμείνει ο κορυφαίος προμηθευτής χοίρειου κρέατος στην παγκόσμια αγορά.

Η παραγωγή και η κατανάλωση αιγοπροβάτων στην ΕΕ αναμένεται να παραμείνει σταθερή, ενώ οι εξαγωγές θα παραμείνουν χαμηλές καθώς η Αυστραλία και η Νέα Ζηλανδία αναμένεται να διατηρήσουν τις δεσπόζουσες θέσεις τους στην παγκόσμια αγορά.

Τα πουλερικά είναι η μόνη κατηγορία κρέατος της οποίας η παραγωγή έχει επεκταθεί κατά τη διάρκεια της πανδημίας Covid-19, και η μόνη που αναμένεται να αυξηθεί μεταξύ 2020 και 2030. Η κατανάλωση κρέατος πουλερικών στην ΕΕ αναμένεται να φτάσει τα 24,6 kg κατά κεφαλή έως το 2030 (+1,2 kg σε σύγκριση με το 2020 ), καθώς οι καταναλωτές θεωρούν τα πουλερικά ένα φτηνό, υγιές και βιώσιμο προϊόν. Η ζήτηση αναμένεται επίσης να αυξηθεί σε ορισμένους βασικούς προορισμούς εξαγωγής.

Πηγή: Ευρωπαϊκή Επιτροπή