ΝΕΑ

Πρέπει να πλένουμε το κρέας προτού το μαγειρέψουμε ή όχι;

Το πλύσιμο του κρέατος πριν το μαγείρεμα είναι μια συνήθεια που πολλοί από εμάς έχουμε υιοθετήσει, πιστεύοντας ότι έτσι το καθαρίζουμε από μικρόβια και βακτήρια. Ωστόσο, οι ειδικοί στην ασφάλεια τροφίμων μας προειδοποιούν ότι αυτή η πρακτική μπορεί να είναι περισσότερο επιβλαβής παρά ωφέλιμη.

Σε αυτό το άρθρο, θα αναλύσουμε τα επιστημονικά δεδομένα και τις συστάσεις ειδικών για να κατανοήσουμε καλύτερα αυτή την πρακτική.

 

Οι κίνδυνοι του πλυσίματος του κρέατος

Όταν πλένουμε το κρέας, οι σταγόνες νερού που εκτοξεύονται μπορούν να μεταφέρουν βακτήρια σε άλλες επιφάνειες της κουζίνας, όπως το νεροχύτη, τον πάγκο εργασίας, τα σκεύη και τα τρόφιμα που βρίσκονται κοντά. Αυτή η διασπορά των βακτηρίων ονομάζεται διασταυρούμενη επιμόλυνση και μπορεί να οδηγήσει σε τροφική δηλητηρίαση.

 

Συστάσεις των υγειονομικών αρχών

Οι υγειονομικές αρχές, όπως το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ (CDC) και ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Ασφάλειας Τροφίμων (EFSA), συμβουλεύουν να μην πλένουμε το ωμό κρέας. Η σωστή θερμοκρασία μαγειρέματος αρκεί για να εξουδετερώσει τα βακτήρια που μπορεί να υπάρχουν στο κρέας.

 

Εναλλακτικές πρακτικές για την ασφάλεια των τροφίμων

Αντί για το πλύσιμο του κρέατος, οι ειδικοί προτείνουν να ακολουθούνται οι εξής πρακτικές:

 

  • Χρήση ξεχωριστών επιφανειών κοπής: Χρησιμοποιείστε διαφορετικές επιφάνειες κοπής για το ωμό κρέας και τα άλλα τρόφιμα για να αποφεύγετε τη διασταυρούμενη μόλυνση.
  • Σχολαστικό πλύσιμο των χεριών: Πλύνετε πολύ καλά τα χέρια σας με ζεστό νερό και σαπούνι μετά από κάθε επαφή με ωμό κρέας.
  • Καθαρισμός και απολύμανση των επιφανειών: Καθαρίστε και απολυμάνετε καλά όλες τις επιφάνειες και τα σκεύη που ήρθαν σε επαφή με το ωμό κρέας.
  • Μαγείρεμα σε κατάλληλη θερμοκρασία: Μαγειρέψτε το κρέας σε κατάλληλη εσωτερική θερμοκρασία (π.χ., το κοτόπουλο πρέπει να φτάνει τους 75°C) για να εξασφαλίσετε ότι έχουν εξουδετερωθεί όλα τα βακτήρια.

 

Συμπέρασμα

Το πλύσιμο του κρέατος προτού το μαγειρέψουμε δεν είναι μόνο περιττό, αλλά μπορεί να είναι και επιβλαβές λόγω της διάσπαρσης βακτηρίων. Η ασφαλής διαχείριση του κρέατος, όπως η σωστή θερμοκρασία μαγειρέματος και η αποφυγή διασταυρούμενης μόλυνσης, είναι οι καλύτερες πρακτικές για την προετοιμασία υγιεινών γευμάτων. Ακολουθώντας αυτές τις συστάσεις, μπορούμε να προστατεύσουμε την υγεία μας και την υγεία των αγαπημένων μας προσώπων.

 

Σε κάθε περίπτωση, αν έχετε συνηθίσει να πλένετε το κρέας με ασφαλή τρόπο όσα χρόνια μαγειρεύετε, και σαν πρακτική δεν θέλετε να την αλλάξετε, μπορείτε να συνεχίσετε να το κάνετε, προσέχοντας πολύ περισσότερο για αποφυγή του ενδεχόμενου διαστραυρούμενης επιμόλυνσης.

 

Επιπλέον συμβουλές

  • Αποψύξτε σωστά το κρέας: Αποψύξτε το κρέας στο ψυγείο, όχι σε θερμοκρασία δωματίου.
  • Χρησιμοποιήστε θερμόμετρο: Βεβαιωθείτε ότι το κρέας έχει ψηθεί στην κατάλληλη εσωτερική θερμοκρασία.
  • Συντηρείτε σωστά το ωμό κρέας: Φυλάξτε το ωμό κρέας στο ψυγείο σε θερμοκρασία κάτω των 4°C.

 

Προσοχή: Κάποιες φορές, στα κρέατα που έχουν κόκαλο, μπορεί η κοπή να έχει θρυμματίσει μέρος από το οστό. Σε αυτή την περίπτωση, το ξέπλυμα με νερό είναι απαραίτητο για να απομακρυνθούν τα θρυμματισμένα κομμάτια.