Κρέας: Κατανάλωση ανά τον κόσμο
Το κρέας είναι μέρος της διατροφής του ανθρώπου από τους προϊστορικούς χρόνους. Η εξημέρωση ζώων για γάλα και κρέας είχε υπάρξει καθοριστικός παράγοντας στη δημιουργία πιο σταθερών οικισμών από το 10.000 π.Χ. και εξής.
Οι ανθρωπολόγοι πιστεύουν ότι η αυξημένη κατανάλωση κρέατος, με την υψηλή περιεκτικότητά του σε λιπαρά και πρωτεΐνες, συνέβαλε στην επιμήκυνση της ανθρώπινης ζωής και της πνευματικής του ανάπτυξης κατά τις προϊστορικές εποχές.
Σε προηγούμενες εποχές, ακόμη και τώρα σε κάποιες χώρες, καταναλώνονταν αδιάκριτα διάφορα είδη ζώων και θαλάσσιων θηλαστικών, στη σύγχρονη εποχή ωστόσο, τα είδη των κρεάτων που καταναλώνονται από τον άνθρωπο είναι κυρίως το βοδινό ή το μοσχαρίσιο κρέας, τα πουλερικά από κοτόπουλο, γαλοπούλες, πάπιες και άλλα πτηνά, το χοιρινό και το αρνίσιο κρέας.
Η παγκόσμια παραγωγή κρέατος αυξήθηκε ραγδαία τα τελευταία 50 χρόνια, με τη συνολική παραγωγή να έχει υπερτετραπλασιαστεί από το 1961. Παγκοσμίως, παράγονται πλέον πάνω από 340 εκατομμύρια τόνοι κρέατος κάθε χρόνο. Δεδομένα για το πώς διαμορφώνεται η κατανάλωση κρέατος ανά χώρα, μπορείτε να βρείτε ΕΔΩ.
Σήμερα, η Αργεντινή καταναλώνει τις μεγαλύτερες ποσότητες σε βοδινό και μοσχαρίσιο κρέας, παγκοσμίως – περίπου 39,9 κιλά ανά άτομο κάθε χρόνο. Οι 27 χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και η Κίνα καταναλώνουν το περισσότερο χοιρινό κρέας, περίπου 35,5 και 30,4 κιλά ανά κάτοικο, αντίστοιχα. Το Ισραήλ καταναλώνει τα περισσότερα πουλερικά, με 64,9 κιλά ανά κάτοικο ετησίως. Το Καζακστάν καταναλώνει τα περισσότερο αρνίσιο κρέας, με 8,5 κιλά ανά άτομο κάθε χρόνο.
Σύμφωνα με τον Οργανισμό Τροφίμων και Γεωργίας των Ηνωμένων Εθνών (FAO), μεταξύ 1990 και 2009, η συνολική παγκόσμια κατανάλωση κρέατος αυξήθηκε κατά σχεδόν 60 τοις εκατό και η κατά κεφαλήν κατανάλωση κατά σχεδόν 25 τοις εκατό. Η κατανάλωση κρέατος αναμένεται να συνεχίσει να αυξάνεται κατά 1,7 τοις εκατό ετησίως έως το 2022.
Η ήδη αυξημένη κατανάλωση κρέατος και η αυξητική τάση αυτής, κάνουν ακόμη πιο επιτακτική την ανάγκη για βιώσιμους τρόπους παραγωγής, επεξεργασίας και διάθεσης.