ΝΕΑ

Κοπές για ψήσιμο στη σχάρα

ΟΙ ΚΑΛΥΤΕΡΕΣ ΜΠΡΙΖΟΛΕΣ ΓΙΑ ΨΗΣΙΜΟ ΣΤΗ ΣΧΑΡΑ

Με τον ευρύ όρο μπριζόλες αναφερόμαστε σε μια σειρά από κοπές κρεάτων – κυρίως μοσχάρι και χοιρινό. Πρόκειται για εξαιρετικά εύγευστα κομμάτια κρέατος, τα οποία αγαπούν ιδιαίτερα το ψήσιμο στη σχάρα. Έχουν όμως κι αυτά τα μυστικά τους, τόσο στην επιλογή, όσο και στην προετοιμασία τους και την εκτέλεση.

Αν σας αρέσει κι εσάς το ψήσιμο στη σχάρα, μην περιορίζεστε στις μπριζόλες κόντρα, τις σπαλομπριζόλες και τα μπιφτέκια. Σε αυτόν τον οδηγό σας παρουσιάζουμε 6 κορυφαίες επιλογές για να απογειώσετε το κυριακάτικό σας bbq.

1. PICANHA

Picanha είναι το καπάκι από το κιλότο. Είναι μια κοπή κρέατος που μας έρχεται από τη Βραζιλία και τα τελευταία χρόνια έχει γίνει ιδιαίτερα δημοφιλής σε όλον τον κόσμο. Συνήθως, η τυπική πικάνια είναι ένα κομμάτι αποτελούμενο το μισό από κρέας και το άλλο μισό από λίπος. Αυτή του η σύσταση είναι που το κάνει τόσο ξεχωριστό και τόσο γευστικό.

Οι λάτρεις των ψητών προτιμούν την picahna μόνο με αλάτι – ίσως και λίγο πιπέρι – χωρίς επιπλέον μπαχαρικά. Το μυστικό είναι στην αρχή να ψηθεί σε δυνατή φωτιά και από τη μεριά που είναι το λίπος, και στη συνέχεια το ψήσιμο να ολοκληρωθεί σε χαμηλή φωτιά.

2. FLAT IRON

Flat iron steak είναι το χτένι – αν και ορισμένες φορές περιλαμβάνει και γειτονικές κοπές. Στην Ελλάδα, παραδοσιακά, αυτό το κομμάτι το χρησιμοποιούσαμε για παρασκευές κατσαρόλας, διότι, καθώς προέρχεται από την ωμοπλάτη του μοσχαριού, περιέχει ένα αρκετά σκληρό κομμάτι συνδετικού ιστού. Ωστόσο, αν αφαιρεθεί αυτός ο ιστός, μάς μένει μία σχεδόν ορθογώνια μπριζόλα, αρκετά λεπτή (γι’ αυτό και «επίπεδο σίδερο»), ιδανική για ψήσιμο στη σχάρα.

Πρόκειται για μια μπριζόλα που αναδεικνύεται καλύτερα εφόσον έχει μαριναριστεί πριν από το ψήσιμο.

3. FLANK STEAK

Είναι ένα κομμάτι από την κοιλιά του μοσχαριού (το τελευταίο πίσω κομμάτι). Πρόκειται για ένα αρκετά σκληρό κομμάτι, αφού ο συγκεκριμένος μυς είναι από αυτούς που ασκούνται περισσότερο. Ωστόσο, έχει αρκετά λιπαρή δομή, γεγονός που το κάνει ένα από τα πιο νόστιμα κομμάτια κρέατος. Πρόκειται για λεπτή κοπή, ως εκ τούτου το μαρινάρισμα σχεδόν επιβάλλεται πριν από το ψήσιμό του στη σχάρα.

4. SKIRT STEAK

Skirt Steak ή μοσχαρίσιο διάφραγμα είναι ένα κομμάτι που προέρχεται από την κοιλιά του ζώου (το μέσον αυτής). Αν και πρόκειται για ένα σκληρό κομμάτι κρέατος με αρκετό συνδετικό ιστό, αν αξιοποιηθεί σωστά δίνει ένα από τα νοστιμότερα κρέατα σχάρας.

Η ιδανική του παρασκευή απαιτεί μαρινάρισμα και γρήγορο ψήσιμο σε δυνατή φωτιά.

5. RIB EYE

Το rib eye είναι μία από τις πιο δημοφιλείς κοπές μοσχαρίσιου κρέατος. Το λαμβάνουμε από τους θωρακικούς σπόνδυλους (από τον 7ο μέχρι τον 12ο), κι αφού το καθαρίσουμε από το οστό, αυτό που μένει είναι μία εξαιρετική μπριζόλα περίπου 300 γραμμαρίων, με ιδανική κατανομή λίπους.

Είναι ιδανικό για ψήσιμο στη σχάρα, καθώς το λίπος που έχει εσωτερικά το κρέας διασφαλίζει ότι δεν θα μας στεγνώσει και θα παραμείνει τρυφερό και ζουμερό.

Είναι εξαιρετικά νόστιμο κρέας κι ως εκ τούτου δεν χρειάζεται παρά ελάχιστα καρυκεύματα – συνήθως μόνο αλάτι και ελάχιστο πιπέρι. Εναλλακτικά, δοκιμάστε το και με ένα αρωματικό βούτυρο.

6. T – BONE

Η μπριζόλα αυτή είναι από τις πιο δημοφιλείς και πιο νόστιμες κοπές. Προέρχεται από τη ράχη του μοσχαριού και περιλαμβάνει το κόντρα φιλέτο και το φιλέτο, τα οποία τα χωρίζει ένα οστό σε σχήμα ταφ. Έχει ιδανική αναλογία κρέατος και λιπαρότητας, κι επειδή πρόκειται για μια κοπή αρκετά παχιά, μπορεί να μαγειρευτεί με διάφορους τρόπους. Ο ιδανικός τρόπος να απολαύσουμε μια μπριζόλα Τ–bone είναι να ξεκινήσουμε το ψήσιμο σε ένα μαντεμένιο τηγάνι και να το ολοκληρώσουμε στη σχάρα.