ΝΕΑ

Η θρεπτική αξία του χοιρινού κρέατος

Το κρέας αποτελεί βασικό συστατικό στη διατροφή των Ελλήνων. Εδώ και αρκετές δεκαετίες βρισκόμαστε σταθερά στην πρώτη δεκάδα των λαών με την μεγαλύτερη ημερήσια κατανάλωση κρέατος ανά άτομο. Αν και γενικά συνιστάται η αποφυγή της υπερβολικής κατανάλωσης κρέατος, ωστόσο, η παντελής απουσία κρέατος (και ιδιαίτερα του κόκκινου κρέατος) από το τραπέζι μας μπορεί να οδηγήσει σε ανεπαρκή πρόσληψη θρεπτικών συστατικών (όπως π.χ η βιταμίνη B12, η οποία είναι απαραίτητη για την ομαλή λειτουργία του εγκεφάλου και του νευρικού συστήματος, και βρίσκεται σε τρόφιμα ζωικής προέλευσης) και πρωτεϊνών υψηλής βιολογικής αξίας. Το γεγονός αυτό μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα την απώλεια μυϊκής μάζας και σοβαρά προβλήματα υγείας στους ενήλικες και μη σωστή ανάπτυξη στα παιδιά.

ΠΡΩΤΕΪΝΗ ΣΤΟ ΧΟΙΡΙΝΟ

Επί δεκαετίες, οι εκτροφείς χοίρων, τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό, έχουν συνεργαστεί αρμονικά με την επιστημονική κοινότητα, εξετάζοντας και αναπροσαρμόζοντας τη διατροφή των χοίρων και επιλέγοντας προς εκτροφή εκείνες τις φυλές των ζώων που παράγουν πιο νόστιμο, πιο υγιεινό και πιο θρεπτικό χοιρινό κρέας.
Αυτή η συνεργασία παραγωγών και επιστημόνων έχει ως αποτέλεσμα, το χοιρινό κρέας που παράγεται και καταναλώνεται σήμερα να έχει περίπου 16% λιγότερο λίπος και 27% λιγότερα κορεσμένα λιπαρά, σε σχέση με το χοιρινό που καταναλώναμε 30 χρόνια πριν. Περίπου 8 κοπές χοιρινού πληρούν τις προϋποθέσεις του χαρακτηρισμού τους ως «άπαχο» κρέας, αφού τα 100 γραμμάρια τέτοιου κρέατος περιέχουν λιγότερο από 10 γραμμάρια λίπους, 5,5 γρ. κορεσμένων λιπαρών και 95 χιλιοστόγραμμα χοληστερόλης.
Μάλιστα, ένα κομμάτι «χοιρινό κόντρα» διαχωρισμένο από λίπος (sirloin), έχει ίδια ποσότητα πρωτεΐνης με το αντίστοιχο κομμάτι μοσχαριού. Επιπλέον, αυτό το κομμάτι χοιρινού έχει και 2 γρ. λιγότερο λίπος από το αντίστοιχο μοσχαρίσιο κομμάτι. Το δε φιλέτο του χοιρινού (ψαρονέφρι) έχει το ίδιο ποσοστό λίπους με αυτό του στήθους κοτόπουλου χωρίς την πέτσα.

ΒΙΤΑΜΙΝΕΣ ΚΑΙ ΜΕΤΑΛΛΑ

Το χοιρινό κρέας είναι εξαιρετική πηγή βιταμινών και μετάλλων, απαραίτητων για την καλή λειτουργία του οργανισμού. Εκατό γραμμάρια χοιρινού κρέατος προσφέρουν:

• 10% των αναγκών μας σε σίδηρο
• 25% των αναγκών μας σε ψευδάργυρο
• 35% των αναγκών μας σε νιασίνη
• 35% των αναγκών μας σε βιταμίνη B6
• 50% των αναγκών μας σε θειαμίνη

Είναι επίσης εξαιρετική πηγή:

• φωσφόρου
• σεληνίου
• ριβοφλαβίνης
• καλίου

Γίνεται σαφές ότι η κατανάλωση χοιρινού κρέατος – με μέτρο και σύμφωνα με τις οδηγίες γιατρών και διατροφολόγων – έχει ευεργετική επίδραση στην υγεία μας. Όχι μόνο είναι εξαιρετική πηγή πρωτεϊνών αλλά προσφέρει και σημαντικά μέταλλα και βιταμίνες. Αν δε, επιλέξουμε τα πιο άπαχα μέρη του χοιρινού (το ψαρονέφρι περιέχει λιγότερο 6% λίπος ενώ η πανσέτα περισσότερο από 30%), κάνουμε μία διατροφή με λιγότερη χοληστερόλη κι από το μοσχαρίσιο κρέας. Επιπλέον, το λίπος του χοιρινού είναι ορατό, που σημαίνει ότι μπορούμε εύκολα να το διαχωρίσουμε από το κρέας. Στο μοσχάρι, ο διαχωρισμός του λίπους από το κρέας είναι δυσκολότερος και, σε ορισμένες κοπές αδύνατος.
Στην ΒΟΥΔΟΥΡΗΣ – ΚΩΝΣΤΑΣ Α.Ε προμηθευόμαστε χοιρινό κρέας από Έλληνες παραγωγούς και πιστοποιημένες φάρμες του εξωτερικού. Διατηρούμε, επεξεργαζόμαστε και διανέμουμε τα κρέατά μας με τα αυστηρότερα διεθνή πρότυπα, και ταυτόχρονα, διενεργούμε τους πιο αυστηρούς ποιοτικούς ελέγχους, ώστε να έχετε στο τραπέζι σας νόστιμο και υγιεινό κρέας, και να το καταναλώνετε με ασφάλεια για εσάς και την οικογένειά σας.