ΝΕΑ

Κοτόπουλο: Πώς θα καταλάβετε αν είναι φρέσκο

Οι Έλληνες αγαπάμε πολύ το κρέας. Το 2013 καταναλώναμε κατά μέσο όρο 100 κιλά κρέας το χρόνο, κάτι που μας κατέτασσε έβδομους στον κόσμο σε κατανάλωση κρέατος. Από τότε, και εξαιτίας ίσως και της οικονομικής κρίσης που ακολούθησε, η κατανάλωση κρέατος στη χώρα μας έχει μειωθεί, ωστόσο, παραμένει υψηλή. Και σίγουρα είναι κατά πολύ υψηλότερη από αυτή που ήταν 50 ή 60 χρόνια πριν.

Αυτό που φαίνεται όμως να αλλάζει είναι ο τύπος του κρέατος που καταναλώνεται. Σταδιακά, μειώνεται η κατανάλωση κόκκινου κρέατος (χοιρινό, μοσχαρίσιο) και αυξάνεται αυτή των πουλερικών (κοτόπουλο).

Τα λευκά κρέατα είναι πιο ευαίσθητα από τα κόκκινα. Κι έτσι, οι διαδικασίες σφαγής, επεξεργασίας, αποθήκευσης και μεταφοράς πρέπει να είναι άψογες. Από κει και πέρα, υπάρχουν και διάφοροι τρόποι ώστε ο ίδιος ο καταναλωτής να ελέγχει αν το κοτόπουλο που αγοράζει είναι όντως φρέσκο, και αν έχουν τηρηθεί οι προβλεπόμενες διαδικασίες μέχρι το κοτόπουλο να φτάσει στο πιάτο του.

ΣΥΣΚΕΥΑΣΜΕΝΟ Ή ΧΥΜΑ ΚΟΤΟΠΟΥΛΟ

Δεν υπάρχει σαφής απάντηση σε αυτό το ερώτημα. Πολλοί υποστηρίζουν ότι το συσκευασμένο κοτόπουλο – ολόκληρο ή τεμαχισμένο – αποτελεί ασφαλέστερη λύση, αφενός διότι οι «επώνυμες» εταιρείες τηρούν συγκεκριμένους κανόνες για την ασφάλεια και την υγιεινή του προϊόντος, κι αφετέρου διότι η συσκευασία προστατεύει το κρέας από τυχόν επιμολύνσεις κατά τις διαδικασίες της μεταφοράς και της αποθήκευσης. Ένας επιπλέον λόγος είναι ότι ο καταναλωτής μπορεί στη συσκευασία να ελέγξει μια σειρά από πληροφορίες που αναγράφονται εκεί.

Σε κάθε περίπτωση όμως, ο καταναλωτής οφείλει να ελέγξει το προϊόν προτού το αγοράσει, είτε αυτό είναι συσκευασμένο είτε χύμα. Στο συσκευασμένο κοτόπουλο ελέγχουμε επιπλέον και τη συσκευασία (δισκάκι – ζελατίνη) – πρέπει να είναι άθικτη.

ΠΩΣ ΕΛΕΓΧΟΥΜΕ ΤΗ ΦΡΕΣΚΑΔΑ ΤΟΥ ΚΟΤΟΠΟΥΛΟΥ

ΧΡΩΜΑ

Το χρώμα του κοτόπουλου είναι βασικό στοιχείο για να καταλάβουμε αν το κρέας είναι φρέσκο ή όχι. Ένα φρέσκο κοτόπουλο πρέπει να έχει ένα αρκετά έντονο ροζ χρώμα. Αν το χρώμα στο κρέας είναι πιο διαφανές, τότε πιθανότατα το κοτόπουλο δεν είναι τόσο φρέσκο όσο θα έπρεπε. Συνεπώς, καλύτερα να αποφύγετε να αγοράσετε το συγκεκριμένο προϊόν.

Αντίστοιχα, πρέπει να ελέγχεται και το χρώμα του λίπους του κοτόπουλου. Ανάλογα με τη ράτσα και τη διατροφή του, το λίπος του κοτόπουλου πρέπει να έχει λευκό ή κίτρινο χρώμα. Αν το χρώμα του λίπους είναι γκρι, αποχρωματισμένο ή έχει μαύρες κηλίδες, τότε είναι ένδειξη ότι δεν είναι φρέσκο.

ΕΛΑΣΤΙΚΟΤΗΤΑ

Αγγίξτε το κοτόπουλο με το χέρι σας και ελέγξτε αν το κρέας είναι αρκετά σφιχτό. Αν το κοτόπουλο είναι φρέσκο τότε το κρέας θα είναι αρκετά σφικτό και ελαστικό. Στη συνέχεια πιέστε το κρέας με το χέρι σας για να δείτε αν θα επανέλθει στο αρχικό του σχήμα γρήγορα. Αν ναι, τότε σημαίνει ότι το κοτόπουλο είναι φρέσκο. Αν δεν επανέρχεται στο αρχικό του σχήμα, τότε καλύτερα να αποφύγετε να το αγοράσετε.

Κάποιες φορές το κοτόπουλο φαίνεται υπερβολικά φουσκωμένο. Αυτό γίνεται τεχνητά με την ενέσιμη εισαγωγή νερού στη σάρκα του, ώστε αφενός να ζυγίζει περισσότερο κι αφετέρου να φαίνεται πιο εύρωστο. Προτιμήστε ένα κοτόπουλο που η όψη του να είναι πιο «φυσιολογική».

ΜΥΡΩΔΙΑ

Το φρέσκο κοτόπουλο δεν μυρίζει. Αν εντοπίσετε κάποια δυσάρεστη μυρωδιά, μην αγοράζετε το κοτόπουλο. Αν εντοπίσετε κάποια μυρωδιά αφού έχετε προβεί στην αγορά, δοκιμάστε να ξεπλύνετε το κοτόπουλο κάτω από τρεχούμενο νερό. Αν η μυρωδιά δεν έχει φύγει, τότε μην καταναλώνετε το συγκεκριμένο κρέας.

ΚΟΠΕΣ

Το φρέσκο κοτόπουλο πρέπει να έχει «καθαρές» κοπές. Το κρέας και το δέρμα του δεν πρέπει να είναι ταλαιπωρημένα. Αν δείτε χτυπήματα, σκισμένο δέρμα, σπασμένα οστά που εξέχουν, καφέ ή κόκκινες κηλίδες, τότε μάλλον πρέπει να αποφύγετε τη συγκεκριμένη αγορά. Το φρέσκο κοτόπουλο, το οποίο έχει μεταφερθεί και συντηρηθεί σύμφωνα με τους κανόνες ασφάλειας και υγιεινής, δεν έχει τέτοια εμφανή σημάδια.