ΝΕΑ

Αρνίσιο κρέας: Διατροφική αξία και οφέλη

Καθώς πλησιάζει η Κυριακή του Πάσχα, όλη η Ελλάδα προετοιμάζεται για το παραδοσιακό σούβλισμα του αρνιού. Το αρνίσιο κρέας είναι από τα αγαπημένα των Ελλήνων, καθώς, εκτός από το πασχαλινό τραπέζι, το τρώμε και όλες τις άλλες εποχές του χρόνου – είτε παϊδάκια σε κάποια ταβέρνα, είτε ψητό σε πολλά κυριακάτικα τραπέζια. Και δικαίως, αφού το συγκεκριμένο κρέας, καθώς είναι πλούσιο σε υψηλής ποιότητας πρωτεΐνη, βιταμίνες και μέταλλα, αποτελεί εξαιρετικό συστατικό μιας ισορροπημένης διατροφής.

Η ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΗ ΑΞΙΑ ΤΟΥ ΑΡΝΙΣΙΟΥ ΚΡΕΑΤΟΣ

Το αρνί κατατάσσεται στα κόκκινα κρέατα, το οποίο σημαίνει ότι είναι ιδιαίτερα πλούσιο σε καλά απορροφήσιμο σίδηρο. Σύμφωνα με τα στοιχεία του Αμερικανικού Υπουργείου Γεωργίας, τα 100 γραμμάρια αρνίσιου κρέατος περιέχουν κατά μέσο όρο:

  • 258 θερμίδες
  • 25,6 γραμμάρια πρωτεΐνης
  • 16,5 γραμμάρια λίπους

Πρωτεΐνη

Η πρωτεΐνη που λαμβάνουμε καταναλώνοντας αρνίσιο κρέας είναι εξαιρετικής ποιότητας και πλήρης, αφού περιέχει και τα 9 απαραίτητα αμινοξέα. Τα αμινοξέα αυτά είναι η ιστιδίνη, η ισολευκίνη, η λυσίνη, η λευκίνη, η βαλίνη, η τρυπτοφάνη, η θρεονίνη, η μεθειονίνη και η φαινυλανίνη. Λαμβάνοντας αυτά τα 9 βασικά αμινοξέα μέσα από τη διατροφή, ο οργανισμός μας είναι σε θέση να παράξει και τα υπόλοιπα 11 μη βασικά αμινοξέα.

Η πρωτεΐνη είναι από τα μακροθρεπτικά συστατικά, τα οποία είναι απαραίτητα για να παρέχουν ενέργεια στον οργανισμό μας. Η σημαντικότερη όμως λειτουργία των πρωτεϊνών είναι να συμμετέχουν στη δημιουργία νέων μυών και ιστών και να αποκαθιστούν τις φθορές σε υπάρχοντες μύες και ιστούς.

Επειδή η πρωτεΐνη δεν μπορεί να αποθηκευτεί από τον οργανισμό μας πρέπει να καταναλώνεται καθημερινά για να επιτελεί τις λειτουργίες της. Η συνιστώμενη πρόσληψη για τον μέσο ενήλικα κυμαίνεται από 0,8 γραμμάρια ανά κιλό σωματικού βάρους έως 1,1 γραμμάρια ανά κιλό σωματικού βάρους.

Λίπος

Το αρνί θεωρείται ένα αρκετά λιπαρό κρέας. Μάλιστα, όσο μικρότερο είναι ηλικιακά τόσο μεγαλύτερη είναι περιεκτικότητά του σε λίπος. Ωστόσο, το μεγαλύτερο τμήμα του λίπους του είναι ορατό και επιφανειακά, που σημαίνει ότι μπορεί να αφαιρεθεί, είτε πριν το ψήσιμο είτε μετά. Επιπλέον, υπάρχουν μέρη του αρνιού που είναι αρκετά άπαχα, όπως για παράδειγμα το μπούτι.

Το λίπος του αρνιού περιέχει ίσες ποσότητες κορεσμένων και μονοακόρεστων λιπαρών, ενώ περιέχει επίσης και πολυακόρεστα λιπαρά, αλλά σε μικρότερες ποσότητες. Επιπλέον, το αρνίσιο κρέας περιέχει συζευγμένο λινολεϊκό οξύ (CLA), σε αρκετά υψηλότερες ποσότητες απ’ ό,τι το μοσχαρίσιο ή το χοιρινό κρέας. Το CLA έχει ευεργετική επίδραση στην υγεία μας, και έχει συνδεθεί ακόμη και με την απώλεια σωματικού λίπους.

Μέταλλα και βιταμίνες

Το κρέας του αρνιού είναι πλούσια πηγή βιταμινών και μετάλλων. Μεταξύ άλλων, περιέχει:

  • Βιταμίνη B12: είναι ιδιαίτερα σημαντική καθώς εμπλέκεται στην παραγωγή των ερυθρών αιμοσφαιρίων, είναι απαραίτητη για τη μεταβολική διαδικασία, και συμβάλλει στην καλή λειτουργία του εγκεφάλου και του νευρικού συστήματος. Η έλλειψη της συγκεκριμένης βιταμίνης ενδέχεται να προκαλέσει αναιμία ή και νευρολογικά προβλήματα.
  • Ψευδάργυρο: ο ψευδάργυρος είναι ένα μέταλλο με ισχυρή αντιοξειδωτική δράση. Παίζει σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη ορισμένων ορμονών (ινσουλίνη, τεστοστερόνη), αλλά συμβάλλει και στην προστασία του οργανισμού από τις ιώσεις.
  • Σίδηρο
  • Βιταμίνη B3 (νιασίνη): συμμετέχει στον μεταβολισμό των πρωτεϊνών, στην παραγωγή ερυθρών αιμοσφαιρίων, στην απελευθέρωση ενέργειας από υδατάνθρακες και λίπος, στην πρόληψη και τη θεραπεία του διαβήτη, στη μείωση των λιπιδίων του αίματος κ.ά.
  • Φώσφορο
  • Σελήνιο
  • Χαλκό: ο χαλκός είναι ιχνοστοιχείο με σημαντικό ρόλο στην παραγωγή ερυθρών αιμοσφαιρίων και στον μεταβολισμό του σιδήρου.
  • Μαγγάνιο
  • Ω3 λιπαρά οξέα
  • Ω6 λιπαρά οξέα

ΟΦΕΛΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ ΑΡΝΙΣΙΟΥ ΚΡΕΑΤΟΣ

Ασφαλώς, το αρνί είναι ένα είδος κρέατος με υψηλή περιεκτικότητα σε λίπος, το οποίο έχει συσχετιστεί με υψηλότερο κίνδυνο για διάφορες ασθένειες. Αν και δεν υπάρχει σύμπνοια μεταξύ των ερευνητών πάνω σε αυτό το ζήτημα, καλό είναι να εντάξουμε το αρνί στη διατροφή μας με τον πιο ασφαλή τρόπο, και να μην καταναλώνουμε υπερβολικές ποσότητες, καθώς και να προτιμούμε τα πιο άπαχα μέρη ή να αφαιρούμε το ορατό λίπος.

Στο πλαίσιο μιας ισορροπημένης διατροφής, η κατανάλωση αρνίσιου κρέατος έχει σαφή πλεονεκτήματα για την υγεία και την ευεξία μας. Καταρχάς, όντας μια εξαιρετική πηγή πρωτεΐνης βοηθάει στη διατήρηση και ανάπτυξη της μυϊκής μάζας.

Επιπλέον, το αρνίσιο κρέας περιέχει υψηλές ποσότητες του αμινοξέος β-αλανίνη, η οποία χρησιμοποιείται από τον οργανισμό για την παραγωγή του διπεπτιδίου καρνοσίνη. Η καρνοσίνη βρίσκεται σε υψηλή συγκέντρωση στους μύες και είναι απαραίτητη για τη σωστή τους λειτουργία. Άτομα με υψηλά επίπεδα καρνοσίνης έχουν καλύτερες αθλητικές επιδόσεις, περισσότερη αντοχή και μειωμένα επίπεδα κόπωσης.

Τέλος, η κατανάλωση αρνιού, όντας πλούσια πηγή απορροφήσιμου σιδήρου, συμβάλλει στην πρόληψη της αναιμίας.